Spiseproblemer hos børn giver anledning til bekymring hos mange forældre. Hvis du er forælder til et barn med spiseproblemer, kender du måske følelsen af, at du har prøvet alt og at intet virker. Det kan være frustrerende og påvirke hele familiedynamikken og samværet med andre mennesker, når barnet ikke vil spise. Hos nogle børn skyldes spiseproblemerne sensoriske eller oralmotoriske problemer, som ikke kan løses ved almindelig opdragelse og derfor virker de mange gode råd fra familie og venner ikke.
Symptomer på spiseproblemer
Nogle af de symptomer jeg ofte ser hos børn med spiseproblemer er:
- Barnet spiser kun bestemte fødevarer
- Barnet spiser ikke nok
- Barnet bliver vred eller ked af det i spisesituationer
- Barnet får ofte mad eller drikkevarer galt i halsen
Symptomerne kan være til stede hver for sig eller sammen. Spiseproblemerne kan også være ledsaget af søvnproblemer og forstoppelse.
Mange af de familier jeg arbejder med fortæller, at deres barn har haft problemer med indtagelse af føde helt fra spædbarnsalderen. Hvis du oplever problemer med amning, flaskegivning eller overgangen til fast føde, kan jeg undersøge hvad problemerne skyldes og hjælpe dig med at løse dem så tidligt som muligt. Derved kan du undgå at spiseproblemerne følger barnet længere ind i barndommen.
Spisetræning
Et spisetræningsforløb hos AmmeErgo skal være rart for både dig og dit barn. Rigtig mange børn der har spiseproblemer forbinder mad med noget negativt. Måltiderne kan være traumatiserende oplevelser, som aktiverer ubehagelige sansninger hos barnet, men også hos dig som forælder. Derfor tager spisetræningen udgangspunkt i, at både barnet og I som familie får nye gode erfaringer med mad. I starten vil målet med spisetræningen derfor ofte ikke handle om at barnet skal spise maden. I stedet vil vi skabe tryghed for barnet så det kan være i rum med mad, se på det, dufte, røre og måske smage på det. Gennem nye sansninger, der er tilpasset barnets nærmeste udviklingszone, vil barnet langsomt blive mere tryg ved måltiderne.
Hvordan foregår spisetræning?
Spisetræningen vil altid være tilpasset jeres behov. Vi starter med en indledende undersøgelse, hvor jeg kommer hjem til jer og undersøger barnets motoriske og sensoriske udvikling. Hvis I beslutter jer for et forløb, kan I vælge en varighed mellem 3 og 6 måneder. Forløbet inkluderer både udarbejdelse af en sensorisk profil, online undervisning til forældre og evt. institutionspersonale, ugentlige terapeutiske måltider hjemme hos jer samt familiemåltider.
SOS approach to feeding
Metoden jeg anvender hedder SOS approach to feeding. Det står for Sequential Oral Sensory og er en familiecentreret tilgang, som er udviklet i USA og tilpasset danske forhold. Gennem spisetræningsforløbet lærer jeg jer principperne bag SOS approach to feeding og de 32 trin til spisning. På den måde bliver I til sidst selv i stand til, uden min hjælp, at kunne gennemføre både terapeutiske måltider og familiemåltider. Derfor vil et spisetræningsforløb også være en fremtidssikring, hvor du lærer hvad du selv kan gøre, hvis der opstår problemer senere. Du kan læse mere om SOS approach to feeding her
Hvad er forskellen på et terapeutisk måltid og et familiemåltid?
Et terapeutisk måltid er et måltid, hvor hensigten er at udvide barnets lyst og evne til at udforske nye typer fødevarer. I det terapeutiske måltid tager vi alle sanserne i brug og leger med maden. Vi arbejder med at skabe tryghed hos barnet, så det kan se på, dufte til, røre ved og smage på maden, uden at føle et pres i forhold til at skulle spise det. Terapien er også fokuseret omkring at udvikle de oralmotoriske kompetencer hos barnet.
Familiemåltider er de måltider der foregår i hverdagen. Her lærer jeg jer at skabe rammerne for, at barnet kan spise større mængder mad. Vi tager udgangspunkt i at skabe ro og forudsigelighed omkring måltidet. Til familiemåltider tilbydes barnet mad det er blevet tryg ved gennem de terapeutiske måltider.